- Több mint 50 éve van közöttünk: 1953-ban a Népstadion megnyitójával egy időben jelent meg a boltok kínálatában.
- Nemzetünk kizárólagos sajátja, azaz Hungarikum. Finnugor testvéreink sprotnikonzervből kénytelenek erőt meríteni.
- Van benne energia (ami köztudottan a tömeg és a fénysebesség négyzetének szorzata).
- A kakaóban lévő teobromin élénkítő hatású.
- Már házilag is elkészíthető (lásd Anikó receptjeit a Neten).
- Pakurát nem tartalmaz.
- Gombóc Artúr is szereti.
- Már ez sem a miénk: 1993-ban a Kraft Jacobs Suchard megvásárolta a Csemege Édesipari Vállalatot. Csak a zöld csomagolás emlékeztet a régi szép időkre, a diszkoszvető sportoló (eszébe jut még valakinek?) eltűnt a süllyesztőben.
- Az élénkítő hatás eléréséhez (lásd teobromin) mértéktelenül sok Szeletet kell abrakolni. A rengeteg csokoládé nagyobb munkát ró az emésztőrendszerre, ettől pedig lomhábbak, renyhébbek leszünk…
- Tartalmazhat nyomokban tojás- és búzafehérjét, földimogyorót, egyéb dióféléket, alkoholt azonban még nyomokban sem. A rum aroma – testvéreim, drága cimboráim – szemfényvesztés!
- Melegben az állaga… Hm…
- Inkább ajánlom a müzliszeletet.
A cukor és a glükóz első menetben segít a bringásnak visszanyerni az erejét. Ezeket dolgozza fel, hasznosítja a szervezet a leggyorsabban. A kakaómassza nehezebben emészthető, a hidrogénezett növényi zsír (leánykori nevén Margarin) szintén. Ezek második menetben járulnak hozzá az energiatermeléshez. A többi összetevő az állományjavítók és kiegészítők kategóriájába tartozik, az energiatermeléshez nemigen járul hozzá, csupán a termék „élvezeti értékét” van hivatva növelni.
Én magam ritkán fogyasztok csokoládét, inkább müzliszeletet rágcsálok. Ez utóbbi azért jó, mert sok rostot is tartalmaz. A rostok, mint köztudott, üdvös hatással vannak az emésztésre. Többek között megakadályozzák, hogy a belek visszatartsák az összes vizet. Magyarán és finoman szólva sok rost bevitelével elkerülhetjük a „besülést”.
Sokféle felhasználását el tudom képzelni. Legegyszerűbb elfogyasztani.

