Hátsó váltó

Hátsó váltó/ láncváltó: A hátsó kerékagynál található, a kerékpár jobb oldalán. Feladata a lánc áthelyezése a fogaskeréksoron, ezáltal a hajtási áttétel megváltoztatása.

Milyen kell nekem?

Ha nem elég az egy sebesség, érdemes egy váltórendszerrel felszerelt gépet választanod. Átlagos városi használatra megfelelhet egy belépő szintű hátsó váltó is. Ha többet tekersz, monti esetén terepen is használod a bringát, esetleg teljesítményorientáltabb vagy, érdemes egy komolyabb modellt beszerezni. Egy felsőbb kategóriás váltó pontosabb, gyorsabb váltást eredményez, valamint tartósabb.

MTB/Túra/Trekking esetén általában 3x9 vagy 2-3x10 sebességes rendszerek elterjedtek. A 3x9 sebességes rendszer már szinte mindenkinek elegendő áttételt kínál.

Az 1x11, 2x11, 3x11, vagy 1x12 sebességes rendszer azoknak ajánlott, akiknek kevés a 9-10 fokozat, leginkább versenyzők preferálják.

Országúton a 2x10 sebesség a legelterjedtebb de rohamosan terjed a 11 sebességes rendszer is. Létező variánsok még az 1x11, 3x8, 3x9, 3x10, 2x7, 2x8, 2x9, 2x11, 2x12.

Kompatibilitás

Utóbbi pár évben gomba mód megszaporodtak a szabványok ezáltal megnehezítve a vásárlók eltájékozódását és motiválást komplett alkatrészcsaládok megvásárlására Nagyobb gyártók szabványai:

*kivétel Dura-Ace 7400 széria, ami csak önmagával kompatibilis

Alkatrészcsaládok

A legolcsóbbtól a legdrágábbig: