Középrész

Középrész /középagy /monoblokk: alul, a kerékpár középső részén található, a hajtókar csatlakozik hozzá, a hajtómű forgó része. Egyszerűbb hajtóművek esetén csapágyak és egy tengely található benne, többnyire egy egységet képez, nem szerelhető (monoblokk). Integrált megoldások esetén csapágycsészékkel és csapággyakkal találkozunk

Milyen kell nekem?

Az újabb középcsapágyak szinte minden esetben egybepréseltek, nem szerelhetőek, viszont tartósabbak, mint a régi, bontható rendszerek. Kettő vagy négy darab csapágy található bennük két oldalt, ezek lehetnek hagyományos (golyós) csapágyak, vagy „ipari” (saját házzal rendelkező, zárt, golyós) csapágyak. Utóbbi általában strapabíróbb, jobb porvédelemmel rendelkezik, és finomabb a forgása.

Egyre elterjedtebb legmerevebb megoldás az integrált középrész. Ezeknél a tengely a hajtókar része, a középrész csak a csapágyakat tartalmazza, melyek a vázon kívüli házban helyezkednek el, ezáltal a tengely feltámasztása szélesebb, merevebb a hajtás. A vastagabb, de üreges tengelynek és az egyszerűbb középrésznek köszönhetően a rendszer tömege jelentősen kisebb, mint a többi megoldásnál. Ezek főleg egyéni gyártói szabványok alapján készülnek.

Kompatibilitás