Első agy

Első agy: az első kerék középpontjában helyezkedik el, a küllők kötik össze a felnivel. Forgáspontot biztosít az első keréknek, rögzíti a villába, tárcsafék használata esetén erre rögzül a tárcsa is.

Milyen kell nekem?

csapágyazás

kónuszos/ normál golyós csapágyas

Az agyban csapágygolyók vannak, melyeket egy kónuszcsavar (homorú kúpos felületű csavar) tart a helyükön, evvel lehet az agy játékát (szorulás/kotyogás) állítani.

„ipari” csapágyas

Sok gyártó használja, gyakorlatilag a Shimano az egyetlen, aki felső kategóriás agyainál is kitart a hagyományos golyós megoldás mellett. Egyik rendszer fölénye sem bizonyítható egyértelműen, egy jól beállított komolyabb golyós agy is elérheti egy ipari csapágyas szintjét.

tengelytípus

9 mm-es csavaros vagy gyorszáras: általános mtb felhasználásra.

A csavarosnál anyák rögzítik a kereket, a gyorszárassal egy egyetlen mozdulattal nyitható szerkezet. Lopásbiztonsági szempontból előnytelen, defekt vagy szállítás esetén azonban könnyebben szerelhető. Léteznek imbuszkulcsos, illetve speciális lopásvédő szerkezettel ellátott gyorszárak, városi használat esetén érdemes ilyenbe befektetni.

15, 20 mm-es vagy Sram Boost átütős: keményebb felhasználásra.

Az átütős agyak egy vastag, üreges tengelyt tartalmaznak, melyen egy 15 vagy 20 mm átmérőjű csövet átdugva lehet a kereket a villába rögzíteni. Jelentősen merevebb (nem csavarodik annyira a villa a lenti erős összekötés miatt), mint a hagyományos rendszer.

felni/tárcsafékes

felnifékes: Féktárcsa rögzítés nincs rajta, így csak abroncsfékekhez használható.

tárcsafékes: 6 csavaros vagy Center Lock-os tárcsa rögzítésére alkalmas konzolt tartalmaz.

Kompatibilitás