MTB Váltókar

Váltókar: a kormányon található, segítségével állíthatjuk a váltót más sebességi fokozatba (más áttételre). A váltóbowden és bowdenház kapcsolódik hozzá.

Milyen kell nekem?

A váltókarok legrégebbi, és legegyszerűbb típusa az egykaros, melynél a kormány felett található kart le vagy felfelé tolva válthatunk. Régebben elterjedt rendszer volt, mára nehézkes és lassú kezelése miatt háttérbe szorult. A Shimano újabb típusain a kar mellett egy lefelé (kisebb fogaskerékre) váltó kioldógomb könnyíti meg a használatát. Olcsó, megbízható rendszer.

A váltás a markolat síkjában lévő, a kormányra húzott gyűrűvel történik. Hátránya, hogy közben el kell fordítani a csuklót, sokan mégis erre a rendszerre esküsznek. A Shimano kínálatában belépő szintűek találhatóak, a Sram gyárt felsőbb kategóriásakat is, de ebben a szegmensben szinte teljesen kiszorította a kétkaros megoldás.

Ennél két, kormány alatt elhelyezkedő karral történik a felfelé és lefelé váltás. A Sramnál mindkettő hüvelykujjal működtethető, ez stabilabb kormányfogást eredményez. A Shimano hagyományosan alul hüvelyk, felül mutatóujjal működik, de újabb típusaiknál a felső kar mindkét ujjal, tehát két irányba működtethető (Dual Release).

A komolyabb karok több fokozatot tudnak váltani egyszerre, finomabban működnek. Jobb, pontosabb a váltási érzet, jobban kézre állíthatóak.

Kompatibilitás

Alkatrészcsaládok

A legolcsóbbtól a legdrágábbig: