Tárcsafék

Tárcsafék: az autók fékrendszeréhez hasonlító, nagy erejű fékberendezés. Léteznek hidraulikus és mechanikus fékek, előbbiek olajjal, utóbbiak bowdennel működnek. A benne található fékpofák a kerékagyra szerelt féktárcsán fejtik ki lassító hatásukat.

Előnyei és hátrányai az abroncsfékekkel szemben:

Milyen kell nekem?

Mechanikus vagy hidraulikus működésűek lehetnek, aszerint hogy bowden, vagy hidraulikacső, illetve olaj köti össze a fékkarral a féktestet.

mechanikus

Bowden köti össze a fékkarral a féktestet, egy álló és egy mozgó pofával rendelkezik.

hidraulikus

Hidraulikacső, illetve olaj köti össze a fékkarral a féktestet. Ezekben mindkét pofa mozog, melyről a féktestben található dugattyúk gondoskodnak. Extrém felhasználásra léteznek 4 dugattyús fékek is.

Mindkét tárcsafék-típusról elmondható, hogy általában nagyobb fékerővel rendelkeznek, mint a V-fékek, de egy alsó kategóriás tárcsát könnyen megverhet egy felső kategóriás, kb. azonos árú V-fék.

Fékpofa

Léteznek műgyantás és fémes alapú, illetve szinterezett fékpofák. A műgyantásak száraz körülmények közt csendesebbek, hatásuk lágyabb. A fémes pofák esőben, sárban is jól fognak, határozottabb fékezési érzetet nyújtanak, viszont zajosabbak lehetnek. A szinterezett fékpofák bemelegedés után fognak igazán jól, és extrém magas hőmérsékleten is megőrzik ezt a képességüket, így főleg lejtőzésre ajánlottak.

Kompatibilitás