Váz mérete

Váz mérete: A vázak eltérő méretekben készülnek. A használó magasságához illőt kell választani. Nem megfelelő méretű váz esetén a kerékpározás kényelmetlen és fárasztó, nem örömet okozó tevékenység, hanem szenvedés lehet.

Milyen kell nekem?

Az igényelt vázméret a kerékpáros magasságától függ. A három legfontosabb adat a váz effektív hossza, magassága és a fejcső hossza. Előbbi kettőn lehet kismértékben korrigálni, de érdemes a lehető legmegfelelőbb vázméretet választani. A hosszán a kormányszár hosszával, magasságán pedig hosszabb nyeregcsővel lehetséges valamennyit változtatni. A hosszú fejcső felegyenesedett, a rövid előredőlős sportosabb testtartást eredményez, utóbbi esetben alá lehet hézagolni pár centimétert, viszont a hosszabb fejcső csak meredek negatív dőlésszögű kormányszárral korrigálható, minimális mértékben. A váz magassága a középcsapágy közepétől a nyeregvázcső tetejéig mért távolság, effektív hossza pedig a fejcső és a nyeregcső középpontja közti, vízszintesen mért távolság. A fejcső a két kormánycsapágycsésze közti távolság.

Méretválasztó

Általában javallott vázméretek (magasság) a kerékpáros magasságához

Ha valaki pont a két méret határán van, sportosabb felhasználásra érdemes a kisebb, túrázásra a nagyobb vázat választani.