Downhill váz

Váz: A kerékpár legfőbb eleme. Rögzíti a villát, a kerekeket, hordozza az alkatrészeket, és végül, de nem utolsó sorban a bringást. Az összteleszkópos vázak egy hátsó rugóstaggal rendelkeznek, mely elnyeli a talaj felöl érkező ütéseket.

Főbb részei

első háromszög: felsővázcső (a legfelső, férfi vázaknál nagyjából vízszintes cső), alsóvázcső (az alsó lejtős cső), fejcső (ide csatlakozik a villa), nyeregvázcső (ebbe csúszik bele a nyeregcső)

hátsó háromszög: lánc és támvillák (alsó vízszintes, és a ferde csövek), papucs (erre rögzül a váltó és a hátsó kerék)

egyéb: lengőkarok (a hátsó, mozgó részt és az első háromszöget, valamint a rugóstagot összekötő elemek), csapágyazott forgáspontok (ahol a váz hátsó része el tud fordulni felfelé, a rugóstaghoz továbbítva ezáltal az ütéseket)

Milyen kell nekem?

A downhill (dh) vázak ismérve a nagy, 170 mm feletti rugóút, és a tartós felépítés, melyek lehetővé teszik, hogy a durva, sziklás terepen is irányítható legyenek, és kibírják azt. Kifejezetten lefelé zúzásra termettek, felfelé mászásra nem igazán alkalmasak magas tömegük, és nagy rugóútjuk miatt, mely a tekerési energia egy részét is elnyelheti, valamint a tekerési pozíció sem ehhez megfelelő.

papucs

A hátsó papucs (ami a kereket rögzíti), ritkábban szabványos mtb papucs (ejtő- függőleges, vagy csúszó, vízszintes nyílású), vagy speciális megoldás, pl. egyes vázak cserélhető papuccsal készülnek, melyekbe átütőtengelyes hátsó agy is kerülhet. Ezek tengelye és papucstávolsága szélesebb, így sokkalta merevebbek. Átütőtengely az elterjedt megoldás a merevség miatt.

Kompatibilitás