Országúti váz

Váz: A kerékpár legfőbb eleme. Rögzíti a villát, a kerekeket, hordozza az alkatrészeket, és végül, de nem utolsó sorban a bringást.

Főbb részei

első háromszög: felsővázcső (a legfelső, férfi vázaknál nagyjából vízszintes cső), alsóvázcső (az alsó lejtős cső), fejcső (ide csatlakozik a villa), nyeregvázcső (ebbe csúszik bele a nyeregcső)

hátsó háromszög: lánc és támvillák (alsó vízszintes, és a ferde csövek), papucs (erre rögzül a váltó és a hátsó kerék)

Milyen kell nekem?

Ha hobbi bringás vagy, érdemes egy kényelemre hangolt vázra épített bringát választani. Ezt általában a belépő szintű modellek képviselik. Magasabb kormánypozíció, hátrafelé lejtő felsőcső jellemzi ezeket. Esetenként a hagyományos „kos” kormány helyett egyenes kormánnyal szerelik ezen modelleket.

Ha sportosabb, teljesítményorientáltabb kerékpáros vagy, netán versenyző, akkor egy komolyabb vázat érdemes választanod. Ezen vázak merevebbek, így kevesebb energia veszik el a hajtásból, és pontosabb a kormányzás is. Alacsonyabb kormánypozíció, kisebb lejtésű vagy vízszintes, esetenként akár előre lejtő felsőcső jellemzi ezeket a vázakat.

Ha terepen szeretnéd használni országúti kerékpárodat, akkor a cyclocross vázak közt érdemes keresgélned. Ezek cantilever vagy tárcsafék rögzítési pontokkal is rendelkeznek, típustól függően lehetnek hobbi, vagy akár profi verseny szintűek.

Újabban nagyobb hangsúlyt kapnak a hölgyeknek szánt vázak. Ezek ugyanolyan sportos, akár verseny geometriával készülnek, mint a férfi modellek, viszont többnyire alacsonyabb átlépési magasságúak, és más testtartást tesznek lehetővé. Komolyabban bringázó hölgyeknek érdemes egy ilyen modellt választani.

Kompatibilitás