Országúti pedál

Pedál: a hajtókarhoz rögzül, a kerékpár azon része, melyet taposunk a hajtás érdekében. A bringával való három érintkezési pont –pedál, markolat, nyereg- egyike.

Milyen kell nekem?

csapágyazás: lehet sikló (gördülőelem nélküli), golyós, vagy „ipari” (saját házzal rendelkező zárt golyóscsapágy). A siklócsapágy nem túl tartós, ezért többnyire olcsóbb pedálokban található. A golyóscsapágy erősebb megoldás és karbantarthatóbb. A legerősebb megoldás a zárt ipari csapágy, ennek porvédelme, sár és nedvességtűrése is jobb, felső kategóriás pedálokban ezt alkalmazzák.

tengely anyaga: lehet többféle, gyengébb vagy erősebb acél ötvözet, esetleg titánium. A komolyabb pedálok CroMo tengellyel készülnek, a csúcskategória pedig titánnal.

klipsz: egy szíj+ egy kosár, vagy egy szélesebb szíj, mely majdnem minden pedálra felszerelhető utólag. A klipszbe belépve nem csak taposni, hanem húzni is tudjuk a pedált, tehát a tekerési energiánk kihasználtsága jelentősen nő. Hosszú távú tekerésre ajánlott. Vészhelyzetben problémát jelenthet a kilépés, megszokást és gyakorlatot igényel.