Sigma Rox 4.0 km óra/óra

2 vélemény véleményezd »
Teljesítmény:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
[4]
Ár/teljesítmény:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
[4.5]
 • Modellév: 2021 (frissítve: 2021.09.)
 • Listaár: 40.070 Ft

HASONLÓ km óra/óra TERMÉKEK1-2 (2 vélemény)
Rendezés

turbulencia82 avatar
5 vélemény
évi 4000-8000 km-t teker
[ az olvasók 95%-a szerint ez egy hasznos vélemény ]
Teljesítmény:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Ár/teljesítmény:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Modellév: 2021, 1 évig, túrázgató/városi harcosként használtam
Előny

2,4 colos kijelző, kicsi kávákkal, automatikus háttérvilágítással,

a monokróm kijelző alig fogyaszt: kikapcsolt GPS-szel 100+ óra üzemidő simán elérhető (pedig csak 500 mAh-s az akku)

remek appok vannak hozzá, és a Komoot útvonaltervezése is szépen lett integrálva,

csupán nyomvonalas navigáció érhető el, de az legalább egész komplex,

megbízható készülék, jó ár-érték aránnyal (szenzorok nélkül kb. 26 eFt).

Rázós szakaszokon is jól láthatóak az adatok - napszemüvegben és este is kényelmes használni,

VDO R5 GPS néven is kapható, kicsit szögletesebb házzal.

Hátrány

Nincs automata ébredés: be kell kapcsolni, és indulás után pár méterrel jelenik meg a start training lehetőség, amit szintén meg kell nyomni, mert anélkül az össztávot (ODO) sem méri.

nincs baleseti riasztás, radar,

értesítések kezelése kissé puritán,

nincs térkép ill. nincs újratervezés menet közben,

a szenzorok kialakításán lehetne fejleszteni.

Tapasztalat

Jól áttekinthető GPS komputer átlag feletti üzemidővel és értelmes funkciókkal. Sötétben is jól látható, automatán bekapcsol a fehér háttérvilágítás, és egész úton folyamatosan világít. Telefonnal párosítható, de nem az okos értesítések a Sigma erőssége: üzenetekből csak az appot vagy a feladót látni: pittyeg, és le kell "okézni", válaszlehetőség nincs. Hat lapozható nézet állítható be, és van egy navigációs képernyő is - a sebességet és a pontos időt mindegyiknél mutatja.

Üzemidő GPS-szel kb. 25-30 óra, és nagy előny, hogy a GPS kikapcsolható, ilyenkor "tisztán" szenzoros sebességméréssel pedig 125 óra is kihozható.

A menüje nincs túlbonyolítva, a komputer pontos, szépen méri a magasságot, meredekséget és a hőmérsékletet is, szoftveres oldalról szerencsére nagyon stabil, soha nem fagyott le, nem vesztett adatot. Egyébként a támogatása elég példás, még a szenzorok is szoktak firmware frissítést kapni. Az adatok kiértékelése nagyon komoly, a Sigma Data Center mac-re és windows-ra is letölthető.

2022. ősszel pl. jött egy nagyobb frissítés: már van egy egyszerű, saját navigációja is. A komputeren nincs offline térkép, a címet telefonon kell megadni, és az app kalkulálja az utat, amit aztán áttölt az órára. Ez a navigálási is tud egyrészt utcaneves értesítést, másrészt megjelent egy egy vonalvezetős (csiganyálas) és iránytűs navigáció, ami szépen pittyeg a kereszteződések előtt. Ilyenkor négy fő adatot látni egyszerre (a sebesség és a pontos idő mellett): a nyomvonalat, a vonal nagyításának skáláját és a következő kereszteződés távolságát és a kereszteződés irányát nyíllal is. Utóbbi miatt nehéz eltéveszteni a helyes irányt, meglepően jól használható főleg Komoot-tal (tartaléknak pedig van gpx import). A Komoot-tal tervezett utak felhőből automatikusan szinkronizálódnak a Sigma Ride appal, ott csak ki kell választani, hogy bluetooth-on megkapja a komputer is. Útvonaltervezése a Komoot miatt egész jó, de menet közben nincs újratervezés, viszont letéréskor legalább mutatja az eredeti nyomvonal távolságát is irányát.

Eleinte szokatlan volt, hogy az órát be kell kapcsolni; nem ébred fel mozgásra, mint a korábbi kedvencem, a Sigma BC 23.16, ráadásul mindig be kell nyomni a start training-et is, hogy egyáltalán elkezdje számolni a kilométereket. És persze minden túra végén a mentéshez 3 másodpercig nyomva kell tartani a jobb gombot, utána viszont bluetooth-on keresztül automatán szinkronizál a telefonnal és onnan a felhőbe (ha fut közben a Sigma Ride app).

Nincs gyorsulásérzékelő szenzor és baleseti értesítő (házon belül ez a ROX 11.1 privilégiuma), ill. néha kicsit lassan ébrednek a szenzorok. Ráadásul a sebességmérő szenzoromat javítani kellett, mert egy forrasztás elengedett.

A Sigma Rox 4.0 szenzorok nélkül kb. 27 eFt-ba kerül szállítás nélkül 2023. januárban. Ehhez képest pl. a Lezyne Mega XL (kb. 70 eFt) és a hasonló méretű Wahoo Bolt 2 (kb. 108 eFt) már mutat térképet is, sőt telefonhoz kapcsolva újra is tervez de jóval drágábbak. A leginkább hasonló Bryton 420E (kb. 44 eFt) szerintem kevésbé megbízható és szintén drágább. A Bryton 750E már sokkal szimpatikusabb, de a térképek részletessége elég felületes, és a saját útvonaltervezőjét tesztelem online: Bp-Leányfalu között még MTB-vel is a 11-esen vinne, abból nem kérek. A Garminoknak nagyon részletesek a térképeik, de a hasonló 2,6 colos 530/830 (kb. 105-8 eFt) offline navigációs képessége gyenge, az útvonaltervezésük nagyon lassú. Az új csúcs, az Edge 1040 (200+ eFt) már gyorsan tervez, az útvonalak minősége elfogadható, azaz Komoot szintű, de más appokhoz képest a Komoot sem az igazi túrázáshoz. Azokat az appokat szeretem, ahol külön és jól látom a kerékpárutakat, a választási lehetőségeket (a Tahunában lilával vannak jelölve a bringás utak, sokkal jobban átlátható részletességgel mint, bármely másik appban).

A Sigma Ride-hoz is összekapcsolható a Komoot útvonaltervezése, ami a Sigma Rox 4.0-nál is elfogadható, de olyan túrán, ahol menet közben gyakran rögtönzök, ill. sokszor újratervezem az útvonalat, kiránduláshoz inkább magát a telefont használom. Kerékpáros szoftverekről még nem olvastam itt tesztet, ezért érintőlegesen írok pár sort. A feleségemmel mi kerüljük az autóutakat, számunkra messze a legjobb navigációs app a fent már említett Tahuna (ami, sajnos már nem elérhető új felhasználóknak), mellé pedig a Mapy.cz vagy Locus Maps Classic alkalmazás MTB térképpel és offline BRoute tervezéssel a legjobb kiegészítő, ezek mind repülőgép üzemmódban is működnek (és úgy pl. egy Samsung A51 teló simán kibír 15 óra navigálást is).

Komputeres navigáció kapcsán kiemelkedően jó készülék volt Sigma Rox 12 (felismerhető benne a Tahuna/GPS Tuner  Kft keze nyoma), de már nem gyártják. Viszont a német fórumok alapján szerencsére már dolgoznak a Rox 12 utódján, én valószínűleg arra fogok váltani, ha megunom a Rox 4.0-át- Egyébként tetszik a Trimm One (kb. 103 eFt) és a Mio Discover Pal (kb. 72 eFt), de szerintem azok sem váltanák ki a telefont. Sőt házon belül a Sigma Rox 11.1 (kb. 44 eFt) is tetszik, de utóbbiról pl. a feleségem mindig lebeszél, mert alig tud többet, kicsi a kijelzője, ill. nagyok a kávák rajta, és ott a színes kijelző elég sokat fogyaszt, mert kétszer ekkora, 1000 mAh akkuval is csak 17 óra üzemidőt lehet kihozni belőle. Neki pl. az egyszerűség a legfontosabb és az, hogy nem kell ha kapcsolgatni az órát: ő marad Sigma BC 23.16-nál.

Frissítés: végül megkaptam ajándékba a Rox 11.1-et, hamarosan írok tesztet arról is.

Erre ajánlom

A Sigma Rox 4.0 egy megbízható, kellően összetett, viszonylag nagy kijelzős, de mégis kompaktnak tekinthető hagyományos óra, ami telefon mellé, túrázáshoz és/vagy munkába járáshoz javasolt. Hét közben én kikacsolom a GPS-t, szenzorral mérem a sebességet, úgy kb. 3 hónapig bírja az akkuja napi kb. egy-másfél óra használattal és automata háttérvilágítással (utóbbi szuper). Kiránduláshoz általában bekapcsolom a GPS-t, és az órát kvázi segédnavigációként használom a Tahuna/Locus/Mapy.cz mellé.

Frissítés: a giroszkópos szenzorok rázkódásnál néha pontatlanok, én inkább klasszikus mágneses ANT+ sebességmérő szenzor beszerzését javaslom!

Ennyiért vettem
46000
Csatolt képek
Sigma Rox 4.0 2021 km óra/óra
háttérvilágítás
Sigma Rox 4.0 2021 km óra/óra
nappal
Sigma Rox 4.0 2021 km óra/óra
Rox 11.1; BC 23.16; Rox 4.0
20 olvasó 95%-a szerint ez hasznos vélemény!
Szerinted hasznos?

norti79 avatar
1 vélemény
évi 2000-4000 km-t teker
[ az olvasók 93%-a szerint ez egy hasznos vélemény ]
Teljesítmény:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Ár/teljesítmény:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Modellév: 2022, kevesebb mint 1 hónapig, 0-500 km-en keresztül, túrázgató/városi harcosként használtam
Előny

- navigáció iránymutatással (Komoot alkalmazás kell hozzá)
- háttérvilágítás
- 6 oldalnyi adat megjelenítése, ami részletesen konfigurálható
- hosszú üzemidő / USB-C töltés (végre nem Micro!)
- IPX7
- BT/ANT+ csatlakozás szenzorokhoz
- alkalmazás értesítések, hívások megjelenítése (egyszerű)
- "kétszínű" kijelző (vannak piros jelzések, azokat maszkolja az FSTN), egész korrekt megoldás
- eBike ready (nem teszteltem, funkciók benne vannak)
 

Hátrány

- saját Sigma Ride app és a Komoot egyidejűleg kell fusson a navigációhoz, GPX útvonal nem feltölhető rá
- nem térképes navigáció (de ebben az árketagóriában ez nem is elvárás)
- ritkán elveszíti a kapcsolatot
- saját rögzítés (alacsonyabb profilú, mint a többi komputer)
- a rögzítés csak gyorskötözővel lehetséges, ami nem a legjobb, ha nem sikerül rendesen belőni, ferde lesz
- az eszköz memóriája közvetlenül ennél sem elérhető PC-n (pl. mentett aktivitások másolásához), asztali alkalmazás használható, de nem a legjobb
- magasságot minden egyes alkalommal kalibrálni kell !!!
- a hangok megszokást igényelnek (mint egy 90-es évekbeli kvarcjáték), de persze kikapcsolhatók

Tapasztalat

Alapjában véve bevált, egy alap BC100 Van Ryselt cseréltem 1 hónap után erre. Ennek pontosabb a GPS jele és a navigáció + a rengeteg beállítható paraméter a 6 képernyőn egy nagy plusz. A HR szenzort tudom ANT+-szal csatlakoztatni, így a BT kapcsolat megmarad az appoknak (Strava, Locus). A háttérvilágítás is jól jön, az automatikus bekapcsolás egész jól működik.

A navigáció (iránymutatás) 90%-ban elég pontos, de ugye csak a Komoot appal működik, amihez ráadásul kell térképeket is venni (egyszeri kiadás szerencsére).

Ár/érték arányban nagyon jó, ha megszokjuk a nyűgjeit (magasság kalibrálás minden alkalommal, kicsit körülményes navigáció).

Erre ajánlom

Hosszabb, többnapos túrákra, napi edzésre, akár ismeretlen helyeken, telefon helyett/mellett.
Azoknak, akik kicsit komolyabb GPS komputert akarnak, de nem akarják kifizetni a 2-3x drágább kategóriás készülékeket.
 

Ennyiért vettem
30000
Mért tömeg
51 g
Csatolt képek
Sigma Rox 4.0 2022 km óra/óra
Sigma Rox 4.0 2022 km óra/óra
15 olvasó 93%-a szerint ez hasznos vélemény!
Szerinted hasznos?

1-2 (2 vélemény)
Rendezés

Funkciók

 
aktuális sebesség:

igen


 
maximális sebesség:

igen


 
átlagsebesség:

igen


 
összehasonlító sebesség:

igen


 
aktuális edzés idő:

igen


 
összes edzés idő:

igen


 
aktuális megtett út:

igen


 
összes megtett út:

igen


Szolgáltatások

 
háttérvilágítás:

igen


 
dátum:

nem


 
óra:

igen


Sigma logó

Sigma márka bemutatás

A német Sigma márkanév főleg kerékpáros óráiról ismert. Sebességmérő computerek és pulzusmérők egyaránt elérhetőek a cég palettáján, de kerékpáros lámpákat, világítás rendszereket is kínálnak. Első kerékpáros km órájuk 1982-ben került a piacra. Méreteiben, küllemében és tudásában jelentősen elmaradott volt a mai apró, praktikus és sokat tudó óráknál, egyesítette azonban az akkori szokványos tachométerek előnyeit a pontos adatrögzítéssel.

A hegyikerékpározás megszületése új utat nyitott a kerékpározásban. A bringa már nem csak egy egyszerű közlekedési eszköz lett, hanem egy sporteszközzé és örömforrássá vált. Azóta is sok változáson ment keresztül a bringás ágazat, úgy az igények, mint a felszerelések, stílusok terén. A Sigma számára ez egy kihívás, melynek felkészülten áll elébe. A fejlesztésez nem csak a saját, de a felhasználók tapasztalatait is felhasználják, hogy válaszolni tudjanak az igényeikre.

Ez a kulcsa annak, hogy a Sigma mindig a piacon elsőként tud újdonságokkal előhozakodni, legyen az akár egy új elemes lámpa koncepció, funkciókban gazdag pulzusmérő, vagy egy vezeték nélküli kerékpáros computer.

Tedd fel technikai, beállítási, vagy vásárlási kérdésed bármely modellévű Sigma Rox 4.0 termékkel kapcsolatban: