A cukor és a glükóz első menetben segít a bringásnak visszanyerni az erejét. Ezeket dolgozza fel, hasznosítja a szervezet a leggyorsabban. A kakaómassza nehezebben emészthető, a hidrogénezett növényi zsír (leánykori nevén Margarin) szintén. Ezek második menetben járulnak hozzá az energiatermeléshez. A többi összetevő az állományjavítók és kiegészítők kategóriájába tartozik, az energiatermeléshez nemigen járul hozzá, csupán a termék „élvezeti értékét” van hivatva növelni.
Én magam ritkán fogyasztok csokoládét, inkább müzliszeletet rágcsálok. Ez utóbbi azért jó, mert sok rostot is tartalmaz. A rostok, mint köztudott, üdvös hatással vannak az emésztésre. Többek között megakadályozzák, hogy a belek visszatartsák az összes vizet. Magyarán és finoman szólva sok rost bevitelével elkerülhetjük a „besülést”.