Shimano Saint pedál

10 vélemény véleményezd »
Teljesítmény:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
[4.6]
Ár/teljesítmény:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
[4.1]
 • Modellév:
  2018
  (frissítve: 2018.01.)
 • Listaár: 23.000 Ft

Shimano Saint pedál
25.000 Ft
új árához képest: 9%

HASONLÓ pedál TERMÉKEK
Zoltán-san avatar
21 vélemény
évi több mint 8000 km-t teker
[ az olvasók 94%-a szerint ez egy hasznos vélemény ]
Teljesítmény:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Ár/teljesítmény:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Modellév: 2015, több mint 8000 km-en keresztül, túrázgató/városi harcosként használtam
Előny

Jóminőségű anyagok, szép kidolgozás, kényelmes és nagy taposófelület állítható és cserélhető tüskékkel. A tengely újonnan simán, érezhető holtjátéktól mentesen forog. A pedál szétszedhető és könnyen karbantartható, szervízelhető.

Hátrány

Ha egy gyári hibásat fogsz ki az bizony szíven fog ütni. Lásd lejjebb.

Tapasztalat

A mindennapi életben és az üzleti életben egyaránt igaz hogy mielőtt egy negatív hangvételű kritikát fogalmazol meg írásban előtte aludj rá egyet. Én most szakítok ezzel a hagyománnyal, mert nem hiszem hogy ez bármin változtatna.

Az én példám jól tükrözi hogy mit okozhat az ha valaki (gyártóra gondolok) elfelejt meghúzni egy igen fontos szerepet betöltő csavart.

Az egyébként gyárilag csendesen és simán forgó pedálom úgy kb. 200km után elkezdett fémesen kattogó hangot hallatni (csak a jobboldali). Kézzel megforgatva éreztem hogy egy kicsit rágósan forog a tengely. Szétszedtem és egyből éreztem hogy a kontraanya gyakorlatilag nem volt meghúzva, miután beállítottam csak egyedül a rágásmentes forgást tudtam helyreállítani azaz a pedál továbbra is zajosan és egyenetlenül (érezhető volt hogy a futófelület már megsérült) forgott. Ennek ellenére úgy kb. újabb 200 km-ig sikerült a kattogást megszüntetni, amelyet kb. 5000 km után tegnap meguntam és kicseréltem a pedált. Miután szétszedtem akkor döbbentem rá hogy még az ellenoldalon (tengelyvéggel ellentétes oldal) is koszos a zsír. Ez volt az a pont amikor úgy éreztem hogy elegem van ebből a "kiváló" termékből na erre utaltam a bevezető mondatommal.

*Egyébként a baloldali pedál gyakorlatilag olyan mintha új lenne.

Update 2016-05-11

Biztos ami biztos utánaérdeklődtem hogy mennyi lenne ehhez a pedálhoz egy komplett jobboldali tengely és csapágyazás. Az árat meghallván fel is csillant egy pár napra a szemem (5500 Ft), úgyhogy meg is rendeltem hozzá, de néhány nap múlva jött a feketeleves: Kiderült hogy nemcsak Mo.-on de még a stuttgarti központban sincs már vagy tavaly Szeptember óta, természetesen még nem adtam fel a reményt.

Update 2016-05-13

Ma derült ki hogy ehhez a pedálhoz az említett alkatrész nem rendelhető. Hát igen néha az élet egy szívás. Úgyhogy ha valakinek ilyen problémája lesz akkor nagyjából erre számíthat. Lásd még a 2017-01-06-i bejegyzés utolsó mondat!

2017-01-06:

Mióta (tavaly nyár) kicseréltettem a hibás jobboldali pedált az új azóta is tökéletesen működik, a baloldali, melyben már több mint 10000 km van szintén jól bírja. Intenzív használat mellett, mégha nem is kap esőt tanácsos legalább félévente teljesen szédszedni, kipucolni és újrakenni. A baloldali pedál karbantartása során kiderült hogy a lecserélt jobboldali pedálnál a futófelületek megmunkálása sem volt tökéletes, mivel a csapágy beállításánál ha csak egy kicsit is túlhúzzuk akkor egyből elkezd szorulni, tehát három eset fordulhat elő: lötyög; szorul, vagy jó, de semmiképp sem rághat (amely a filléres kónuszos pedálokra jellemző, mivel a futófelületek már újonnan sem körkörösek).

Összegezve tehát úgy döntöttem hogy egyenlőre javítom az értékelést 3-3 répára.

A 2016-05-13-i bejegyzéshez: Ez igazából a hazai körülményeket minősíti, mivel az sem igaz hogy nem lehet ehhez a típushoz pótalkatrészt szerezni.

 

Update 2018-02-15: 

A legutóbbi hozzászólásom óta probléma nélkül használom és már több mint 17 000 km van benne. Észrevehető állapotromlásról nem tudok beszámolni, javítom a rating-et 4-4-re.

 

Update 2018-03-12:

Csak annyi kiegészítés, hogy tegnap csináltam meg a szokásos féléves karbantartást, ami abból állt hogy a külső tömítést kicsit megzsíroztam és a jobboldali pedál csapágyát egy kissé precízebben állítottam be.

Szó sincs kopásról!!!

 

Update 2019-12-03:

Túl vagyok a 30 000 km-en, de a szokásos karbantartásokon kívül mást nem kellett vele csinálni. A futófelületeken látszik már a használat, de ettől még pontosan be lehet állítani a csapágyakat. A teljesítményt 4 csillagosról 5-re javítottam, a másikat még 4-en hagyom.

Erre ajánlom

*Erre végképp nem tudok mit írni.   Hivatkozva a 2017-01-06-i bejegyzésre már nyugodtabban merem másnak is ajánlani.

Mindenesetre vásárlás után közvetlenül és az első pár száz kilométer megtétele közben sűrün ellenőrizni a pedált, ha rág (még csak kismértékben is) visszavinni a boltba és megpróbálni kicseréltetni, mivel ha nem sikerülne még egy időben történő utánállítás megmentheti a pedált.

Ennyiért vettem
18000
17 olvasó 94%-a szerint ez hasznos vélemény!
Szerinted hasznos?

 
tengely:

Cr-Mo


 
színválaszték:

fekete


 
tömeg (g/pár):

500


 
további információk:
 • PD-MX80
 • Új, szélesebb (+3 mm), alacsonyabb profilú (-8,5 mm) platform
 • Új típusú cserélhető csapszeg
 • Konkáv felület a hosszú kerékpározás kényelme és a hajtás eredmémyessége miatt
 • A csapszeg magassága távtartóval igazítható
 • A króm-molibdén ötvözetű, tömített és csapágyazott tengely csökkenti a karbantartási igényt

Shimano logó

Shimano márka bemutatás

"Küldetés: A természet, és a minket körülvevő világ élvezete által elősegíteni az egészséget és boldogságot."

A Shimano-t 1921-ben alapította Shozaburo Shimano, és kezdetben kerékpár szabadonfutók gyártásával foglalkozott. Mára a globális kerékpárpiac 50%-át birtokló óriásvállalattá nőtte ki magát. Gyárt hajtás és fékrendszereket, kerekeket, pedálokat, országúti, hegyi és hibrid kerékpárokba, mindezt felhasználás szerint rendezett készletek formájában. Kínálatukban találhatóak kifejezetten kezdő és hobbikerékpárosok számára készült alkatrészek, illetve a versenyek élmezőnyét kiszolgáló rendszerek is.

A kerékpáros területen kívül horgász felszerelések és egyéb, pl. snowboard alkatrészek gyártásával is foglalkozik.

A Shimano márkához köthetőek, olyan kerékpár-történelmileg mérföldkőnek számító újítások, mint a pozícionált váltás (egy kattintással egy fokozat), a középrésszel egybeintegrált hajtómű, vagy a patentpedál (SPD). Hozzá fűzhető továbbá a hegyikerékpárok kifejlődésének egy fontos állomása, az első kifejezetten MTB szett, a Deore XT 1982-es piacra dobása is.

A Shimano mind a mai napig az elérhető árú magas minőség definíciója. Jelentős előnyt szerzett kezdeti ellenfelével a Suntourral szemben, és piaci pozícióját megtartotta manapság is az amerikai Sram előretörése mellett.

1-2 (2 kérdés)

Kérdések Statisztika
Shimano Saint PD-MX80
5 válasz
utolsó: 2018. jan.
Shimano Saint pedál eladása testbikon? Mi az etikett?
11 válasz
utolsó: 2015. jún.
1-2 (2 kérdés)
Tedd fel technikai, beállítási, vagy vásárlási kérdésed bármely modellévű Shimano Saint termékkel kapcsolatban: